Syarahan perdana : bahasa Melayu dalam pembinaan tamadun tinggi - Abdul Rahman Ya'kub, Tun Datuk Patinggi, 1928-; Dewan Bahasa dan Pustaka; Persatuan Linguistik Malaysia (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2004)
Anjuran bersama Dewan Bahasa dan Pustaka dan Persatuan Linguistik Malaysia bersempena dengan Mesyuarat Agung Tahunan PLM pada 29 Mei 2004.
Keywords: Malay language -- History; Civilization, Malay