Penghayatan etika dan peradaban : menerajui wawasan Malaysia maju - Ahmad Zamil Abd. Khalid; Azman Md. Zain; Iskandar Adon; Khairiah Mohd. Yassin; Mohd Fauzwadi Mat Ali; Mohd. Nizho Abd. Rahman; Muhamad Amar Mahmad; Solahudin Abd. Hamid; Suhanim Abdullah; Syed Sultan Bee Packeer Mohamed; Zahari Mohamed; Muhammad Ahmad (Sintok, Kedah : UUM Press, Universiti Utara Malaysia, 2024)
Bab 1: Pengenalan penghayatan etika dan peradaban -- Bab 2: Perkembangan etika dan peradaban -- Bab 3: Etika dan peradaban dalam masyarakat kepelbagaian -- Bab 4: Pemantapan kesepaduan nasional Malaysia -- Bab 5: Ke arah pembinaan peradaban majmuk di Malaysia -- Bab 6: Perlembagaan persekutuan sebagai tapak integrasi dan wahana etika dan peradaban -- Bab 7: Pengaruh teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ke atas kesepaduan nasional -- Bab 8: Peranan etika dan peradaban mendukung tanggungjawab sosial di Malaysia -- Bab 9: Cabaran kelestarian etika dan peradaban Malaysia.
Bibliografi : muka surat 213-222.
Keywords: Ethics -- Malaysia; Malaysia -- Civilization; Malaysia -- Social life and customs