Pemikiran dan sumbangan keilmuan 10 intelektual Muslim - Nik Nurul Akmal Ab Alim; Nur Kamilah Kamaruddin; Mohd Takiyuddin Haji Ibrahim (Sintok, Kedah : Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2025)
Dato' Haji Ishak bin Haji Baharom dan sumbangannya terhadap perkembangan agama Islam di Selangor -- Ahmad Khalid bin Yusof: perintis seni kaligrafi jawi dalam seni lukis moden Malaysia -- Syeikh Abdul Qadir al-Fatani: pewaris keilmuan Syeikh Daud al-Fatani -- Syeikh Daud bin Abdullah al-Fatani: naratif, peranan dan nilai jasa dalam membangun masyarakat Melayu Nusantara -- Tuan Guru Haji Uthman bin Senik: jasa dan penghubung keilmuan antara ulama Patani dengan Pahang -- Kaedah rawatan dan instrumen pembedahan Mikro oleh al-Zahrawi dalam bidang otorinolaringologi pada abad ke-10 masihi melibatkan pengestrakan bendasing daripada tekak -- Karakter para nabi dalam falsafah al-Farabi: teladan bagi pemimpin unggul -- Signifikan wacana kalam Ibn Khaldun dalam konteks dakwah Islamiah -- Konsep ummah (Ummatism) menurut Ismail Raji al-Faruqi (1921-1986): analisis penghayatannya di Malaysia -- Elemen tauhid dan adab dalam pemikiran kritis Shah Wali Allah al-Daihlawi.
Keywords: Ulama -- Malaysia; Ulama -- Patani (Kingdom).; Muslim scholars -- Islamic Empire; Muslim scholars -- Biography