Antropologi dan sosiologi : menggaris arah baru - Abdul Rahman Embong (Bangi : Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1995)
Anthropology and sociology in Malaysia; collection of articles; volume commemorating the 25th anniversary of Dept. of Anthropology and Sociology, Universiti Kebangsaan Malaysia.
Pendahuluan: satu usulan untuk mengembangkan tradisi ilmu sosial Malaysia / Abdul Rahman Embong -- Pengajian antropologi dan sosiologi di UKM: Pemikiran, perancangan dan cabarannya / Hairi Abdullah -- Pengajian antropologi dan sosiologi di Universiti Malaya / Zainal Kling -- Disiplin antropologi dan sosiologi di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya / Norazit Selat -- Antropologi dan sosiologi dalam era baru / Khoo Khay Jin -- Tradisi intelektual dan imaginasi sosiologi / Rustam A. Sani -- Pentingnya perpektif multietnik / Mokhzani A. Rahim -- Beberapa masalah dalam pengajaran antropologi dan sosiologi di Malaysia / Abdul Rahman Embong -- Perkembangan baru pengajaran antopologi dan sosiologi di UKM / Abdul Rahman Embong.
Includes bibliographical references and index.
Koleksi sumbangan : Dr. Syaidatun Nazirah Abu Zahrin.
Koleksi Sumbangan : Zainal Abidin Abdul Wahid.
Keywords: Anthropology -- Malaysia; Sociology -- Malaysia