Fazakkir : per-i-nga-tan = (3aPcQ (B/s - Faris Mubeen (Selangor : Mustread Sdn. Bhd., 2018)
2Dan tetap berikan peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang beriman.'(Surah az-Zariyat 51: ayat 55) Antara perkara yang menjadi rutin pada zaman sahabat ialah dengan mengingatkan antara satu sama lain.Tiada orang yang terlalu lemah untuk memberi nasihat, dan tiada orang yang terlalu tinggi untuk menerima nasihat.Manusia sering lupa. Manusia sering alpa. Namun kita masih diberi kesempatan untuk memperbaikinya.Ingatkanlah, ujian itu penguat dan bukannya beban.Mengikhlaskan adalah satu penerimaan; hanya Dia yang Maha Kuasa. Mintalah kepada-Nya, bukankah Dia sesungguhnya Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani?
Rujukan : mukasurat 222.
Keywords: Muslims -- Conduct of life -- Anecdotes