Rumah warisan Pulau Pinang - Mohamed Najib Ahmad Dawa; Mohd Zambri Salleh; Pulau Pinang. Jabatan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan; Universiti Sains Malaysia. Pusat Pengajian Seni.; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (Pulau Pinang : Jabatan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri Pulau Pinang, 2005)
Seni pertukangan rumah Melayu adalah sebahagian daripada kehidupan orang-orang Melayu sehingga kehalusan pertukangan ini menjadi terkenal di Asia Tenggara. Walaupun zaman telah berubah dan pembinaan rumah telah dipengaruhi oleh reka bentuk luar, namun keaslian seni pertukangan warisan rumah Melayu masih kekal dengan unsur-unsur tradisi serta mempunyai keunikannya tersendiri.
VCD format.
Title from container.
Keywords: House construction -- Pulau Pinang; Malays -- Dwellings -- Pulau Pinang