Thamaratu'l al-Muhimmah diyafah li'l-Umara'i wa'l-Kubara'i li-Ahli al-Mahkamah - Raja Haji Ali al-Haj Raja Haji Ahmad Riau (Kuala Lumpur : Khazanah Fathaniyah, 2014)
Judul bahan dalam bahasa Arab ini jika diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu'Buah-buahan yang dicita-cita hal keadaan jadi jamuan bagi Raja-raja dan bagi Orang Besar-besar yang mempunyai pekerjaan di dalam tempat berhukum'.
Keywords: Islam and politics; Islam and state; Kings and rulers -- Religious aspects -- Islam