Sejarah dan politik kerajaan Bugis : kedinamikan Konfederasi Ajatappareng di Sulawesi Selatan 1812-1906 - Abdul Latif; Nordin Hussin, 1959- (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Persoalan kajian dalm buku ini adalah bagaimana untuk meletakkan lima kerajaan Bugis di Konfederasi Ajatappareng dalam peta sejarah politik Sulawesi Selatan dari tahun 1812 sehingga tahun 1906.
Mengandungi bibliografi : mukasurat 409-420 dan indeks.
Keywords: Bugis (Malay people) -- History; Sulawesi Selatan (Indonesia) -- History