Tasawuf dan tarekat : sejarah perkembangan dan alirannya di Malaysia - Mohd Faizal Harun, 1974- (Sintok, Kedah : Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2015)
Buku ini cuba mengupas persoalan kedudukan dan perkembangan tasawuf dan tarekat di Tanah Melayu / Malaysia yang bermula dengan kedatangan para pendakwah sufi dari Tanah Arab, Islam berkembang pesat sejajar dengan aliran tasawuf dan tarekat.
Mengandungi bibliografi : mukasurat 397-420 dan indeks.
Keywords: Sufism -- Malaysia -- History; Sufism -- Doctrines