Mantik dan etnomantik - Mat Rofa Ismail (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2014)
Buku ini menggabungkan kedua-dua aspek mantik dan etnomantik dalam perbincangan yang bersepadu. Buku ini menjadi buku pertama di rantau Asia Tenggara yang membincangkan etnomantik Melayu-Islam secara khusus dalam epistemologi ilmu pemikiran secara amnya.
Mengandungi bibliografi dan indeks (ms. 549-560)
Koleksi sumbangan Tun (Dr.) Ahmad Sarji Abdul Hamid.
Keywords: Logic; Mathematics -- Religious aspects -- Islam; Logic -- Religious aspects -- Islam; Logic, Symbolic and mathematical