Profesor Emeritus Dr. Abdullah Hassan - Mohd Hanan Samsi; Dewan Bahasa dan Pustaka (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2013)
Berdasarkan ketokohan dan perjuangannya mendaulatkan serta memartabatkan bahasa Melayu, Profesor Emeritus Dr. Abdullah Hassan telah dianugerahi Anugerah Tokoh Ilmuwan Bahasa oleh dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada tahun 2003. Beliau juga merupakan pemegang Kursi Tun Razak ke-4 di Universiti Ohio, Amerika Syarikat dari tahun 1987 sehingga tahun 1989. Karya-karya beliau, terutamanya buku-buku ilmiah ditulis dengan menggunakan bahasa Melayu Tinggi.
DVD format.
Keywords: Abdullah Hassan, -- Profesor Emeritus, -- 1942-; Malay language -- Biography; Malay literature -- Biography