Profesor Emeritus Datuk Abu Bakar Abd. Hamid - Sue Lisa Sarip; Dewan Bahasa dan Pustaka (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2013)
Dokumentari ini memaparkan biografi Profesor Emeritus Datuk Abu Bakar Abd. Hamid bermula dari zaman kanak-kanak, pendidikan awal sehinggalah kejayaan dan sumbangan beliau dalam memperjuangkan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Beliau merupakan salah seorang penggerak utama penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Tujuan penubuhan UKM adalah untuk menjadikannya sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama. Jasa dan sumbangannya dalam usaha mendaulatkan kedudukan bahasa kebangsaan ini telah menarik perhatian beberapa pihak sehingga beliau diberi pelbagai anugerah dan pengiktirafan.
DVD format.
Keywords: Abu Bakar Abd. Hamid, -- Profesor Emeritus Datuk, -- 1938-; Malay language -- Biography; Malay literature -- Biography