Dato' Dr. Haji Hassan Ahmad - Ismadi Uthman; Noralina Rafael; Dewan Bahasa dan Pustaka (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2013)
Dato' Dr. Haji Hassan Ahmad merupakan seorang pejuang bahasa yang sangat disegani dalam kalangan tokoh-tokoh bahasa yang lain. Jasa dan sumbangan beliau memperjuangkan martabat bahasa Melayu tidak dinafikan lagi. Selain itu, pengalaman dan pengetahuannya yang luas sebagai pentadbir dan kemampuannya melaksanakan perancangan bahasa dan sastera telah mewajarkan beliau memegang beberapa jawatan utama. Bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Pengerusi Yayasan Karyawan ini berpendapat bahawa bahasa Melayu sudah cukup maju dan telah melahirkan pelbagai genre kesusasteraan yang kaya dan besar sejak abad ke-14.
DVD format.
Keywords: Hassan Ahmad, -- Dato', -- 1936-2011.; Malay language -- Biography; Malay literature -- Biography