Nobat warisan raja-raja Melayu - Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti)
Muzik iringan khas bagi adat-istiadat rasmi diraja ynag dipersembahkan atas perkenan raja. Orkestra Nobat mengandungi gendang, serunai, nafiri dan gong dimainkan oleh pemain dari satu keturunan khas sahaja. Alat-alat muzik Nobat dijaga dengan penuh hormat mengikut pantang larang tertentu. Majlis-majlis rasmi yang diiringi oleh muzik Nobat adalah seperti pertabalan raja, kemangkatan atau perkahwinan.
n.1 dalam bentuk VCD
Versi Bahasa Melayu dan Inggeris
Keywords: Music -- Malaysia; Malays (Asian people) -- Music; Malays (Asian people) -- Riets and ceremonies