Dabus - Malaysia. Jabatan Muzium; Malaysia. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium Malaysia)
Sejenis tarian ritual yang popular di negeri Perak dan Selangor di mana penari-penari menikam tangan mereka dengan besi tajam, lazimnya dipersembahkan pada majlis perkahwinan, hari kebesaran agama dan sebagainya. Penari diiringi oleh muzik dan nyanyian sehingga menjadi tidak sedarkan diri lalu mencederakan diri tetapi dipulihkan semula oleh'Khalifah'.
DVD format
Keywords: Dance -- Malaysia -- Religious aspects -- Islam; Dance -- Malaysia; Islam -- Malaysia -- Ritual; Trance -- Malaysia