Pemikiran Islam : pertumbuhan dan perkembangan - Ghazali Basri (Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam : Pusat Penerbitan KUPU SB, 2011)
Growth and development of thoughts on Islam.
Sejarah pertumbuhan pemikiran Islam -- Simpang siur pemikiran mengundang pengislahan kehidupan beragama -- Tajdid dan beberapa konsep berkaitan -- Serangan pemikiran (Al-Ghazwu Al-Fikr) -- Tiga Mujaddid pelopor: Abu Hasan al Ash'ari, al-Ghazali, Muhammad'Abduh -- Beberapa tokoh mujaddid gerakan: reaksi terhadap penjajahan barat -- Hasan Al-Banna & Sayyid Qutb: Pemimpin Gerakan Ikhwan Muslimin -- Pengaruh pemikiran Hasan Al-Banna terhadap pemimpin gerakan dakwah dan tarbiah: sorotan pemikiran menerusi karya-karya -- Mujaddid-pemikir menangani isu-isu semasa
Koleksi Sumbangan: Dr. Mohamad Nasrin Mohamad Nasir.
Keywords: Islam -- Essence, genius, nature; Thought and thinking -- Religious aspects -- Islam