Isu-isu terpilih dalam sejarah politik dan perjuangan : sumbangsih kepada Profesor Madya Dr. Mohd. Isa Othman - Ishak bin Saat, Hj., 1964-; Md. Akbal bin Abdullah; Muhammad Isa Othman (Batu Pahat, Johor Darul Ta'zim : Penerbit UTHM, 2010)
Essays on history of states and politics in Malaysia; festschrift in honor of Muhammad Isa Othman, a lecturer in history at Universiti Sains Malaysia
Tinjauan ke laluan lama Kedah-Siam zaman Kesultanan Siam / Mohd. Kasri Saidon -- Sejarah sosioekonomi dan pendidikan masyarakat Melayu Kedah tahun 1900-1950 / Mohamad Muzammil Mohamad Noor -- Pengaruh British di Kedah, 1909-1940 / Sivarajan Ponniah -- Gerakan tentangan di Kelantan, 1915 / Nik Haslinda Nik Hussain -- Kebangkitan orang Melayu Perak menentang British tahun 1945-1957 / Ishak Saat -- Pembentukan kampung-kampung baru di Johor / Mohd. Akbal Abdullah -- Strategi pemimpin tempatan dalam menewaskan PKM di tanah Melayu, 1955-1960 / Rahamat Abu Kassim -- ANZUS dan penubuhan negara Malaysia / Sah Hadiyatan Ismail -- Gerakan Islam, menyelusuri perjuangan ABIM Kedah, aspek politik, dan perjuangan 1971-2004 / Mohd. Azhar Bahari -- Antara dendam dengan perjuangan, 2007, sebuah novel sejarah / Sakinah Abu Bakar -- Hubungan China-Vietnam, 1802-1839 / Ku Boon Dar -- Pembentukan kerajaan Serb, Croat, dan Sloven, 1918 / Azlizan Mat Enh.
Includes bibliographical references
In Malay
Keywords: Malaysia -- History; Malaysia -- Politics and government