Malim Fakulti Perniagaan & Ekonomi - Mohd. Taib Ariffin (Tanjong Malim, Perak : Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2009)
Mengandungi 20 artikel yang mengupas tentang kepuasan kerja, pengalaman korporat, perhubungan pelanggan, kualiti perkhidmatan dan amalan jaminan kualiti.
Keywords: Economics -- Miscellanea; Accounting; Education; Management