Straits settlements establishments 1884-1941 [1929-1933] (Petaling Jaya : Arkib Negara)
Straits Settlements Establishments dari tahun 1929-1933 mengandungi senarai kakitangan; gaji dan senarai jabatan seperti Jabatan Pertanian; Cawangan Analisa; Pejabat Peguam Negara; Odit; Bankrupsi; Sekretariat Cina, Mahkamah Sivil; Perkhidmatan Sivil; Setiausaha Kolonial; Kesatuan Kerjasama; Koroner; Mahkamah Jenayah; Pejabat Daerah, Pendidikan; Jabatan Perikanan; Hutan; Botanical Gardens; Pejabat Gabenor; Cawangan Kesihatan; Hospital dan Klinik; Import, eksport dan Statistik; Imigresen; Kolej Perubatan; perbelanjaan tentera monopoli; muzium dan perpustakaan Raffles; polis, pejabat pos; pejabat percetakan; penjara; Jabatan Perkhidmatan Awam; resident Councillors; Setiausaha Pesuruhjaya Tinggi; mahkamah agung; jabatan ukur;bendahari; jabatan Haiwan.