Straits settlements despatches from secretary of states for the colonies 1828-29, 1838, 1935-40 [Jan 1828-Jan 1935] (Petaling Jaya : Arkib Negara)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan hal-hal kewangan; jawatan kosong; banduan; senarai harga ubat-ubatan; ketibaan kapal wap Diana dari Rangoon; permohonan sekeping tanah untuk membina bangunan; perlantikan pegawai perubatan; syarat perlantikan dan peraturan mentadbir kadet di Malaya;'The Colonial Service West African Colonies and Protectorates;'General conditions of Service for Civil Servants'; cuti; cuti belajar; elaun; pengurangan pencen; persaraan.