Straits settlements [proceeding of the Legislative Council, 1898-1901] (Petaling Jaya : Arkib Negara Malaysia)
Mengandungi ucapan; memorandum; Laporan anggaran Singapura; Melaka; dan Pulau Pinang 1899-1901; senarai nama juri; landasan keretapi Singapura-Johor; wang emas untuk Negeria Selat; Penjara Singapura; pengeluaran candu di Johor; gaji; bantuan kepada persatuan untuk perlindungan kaum wanita dan kanak-kanak; laporan lawatan ke Pulau Krismas dan Cocos-Keling; cadangan pindaan'The HongKong and Shanghai Bank Ordinance 1881': minit mesyuarat Dewan Perundangan;'short-hand report'; tawaran perkhidmatan Singapora Volunteer Artillery Corps untuk berkhidmat di Afrika Selatan; pinjaman kepada Negeri-negeri Melayu Bersekutu; peraturan di bawah'The Lepers Ordinance 1899'; biasiswa surat berkaitan pentadbiran Pulau Krismas; laporan berkaitan wad beri-beri di Pasir Panjang; dan surat berkaitan penghijrahana orang India ke Semenanjung Tanah Melayu.