Straits settlements [proceeding of the Legislative Council, 1896-1898] (Petaling Jaya : Arkib Negara Malaysia)
Mengandungi perlantikan Lef. Kol. Sir Charles Bullen Hugh Mitchell sebagai Pesuruhjaya Tinggi untuk sesetengah negeri-negeri Melayu bernaung; Pelabuhan Pulau Pinang, Laporan oleh Komisari Depot Petroleum, ucapan, anggaran Singapura, Melaka, Pulau Pinang 1897-1898; minit mesyuarat hakim-hakim Kolonial; matawang; Laporan Perikanan Negeri Selat dan Neger-negeri Melayu bernaung; mnit mesyuarat Dewan Perundangan;'short-hand report; cukai minimum Saigon; peraturan -'The Quantine and Prevention of Disease ordinance 1886';'The Pilgrim Ships Ordinance 1896';'The Women and Girls' Protection Ordinance 1896'; cadangan pinjaman sementara Negeri-negeri Melayu Bersekutu; petisyen; dan kelengkapan senjata untuk kubu di singapura.