Tikar mengkuang hamparan bulu - Abd. Talib Mohd. Hasan; Marlia Musa.; Akademi Seni Kebangsaan (Kuala Lumpur : Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan malaysia, 2005)
PAK DESA sibuk menunggu ketibaan rombongan Tuan Besar Demang Sangsaro Bado dan anakandanya Demang Putera ke rumah buruknya di sebuah desa. Sementara itu, Pegawai, Jurutera, Jurusajian dan para pekerja terlebih dahulu sampai untuk mengatur persiapan tempat dan jamuan makan minum. Tuan Besar Demang adalah besan kepada Pak Desa dan kehadirannya ke desa itu adalah untuk menyaksikan kelahiran cucunya, hasil perkahwinan Demang Putera dengan anak gadis Pak Desa - Intan. Pak Desa bangga sekali dengan apa yang berlaku, sebaliknya Jabur - seorang penduduk kampung yang gila-gila bahasa, sering menyindir dan sinis terhadap Pak Desa.
Title from title screen.
Persembahan teater.
DVD format.
Keywords: Theatre -- Malaysia; Performing arts -- Malaysia