Sedarah - S. Ramanathan; Malay Film Productions Ltd. (Kuala Lumpur : Malay Film Productions Ltd., 1952)
Kisah seorang lelaki bernama Hassan yang telah ditawarkan untuk bekerja sebagai pelaut di atas sebuah kapal bernama'Juwita'. Dengan berat hati, Hassan terpaksa meninggalkan isterinya Rubiah yang sedang hamil. Semasa ketiadaannya, satu kejadian malang telah menimpa isterinya di mana rumah mereka telah terbakar. Apabila Hassan pulang, dia telah diberitahu bahawa isterinya turut terkorban dalam kejadian itu. Sementara itu, Rubiah yang disangkakan sudah meninggal dunia, sebenarnya telah berjaya menyelamatkan diri dan meninggalkan kampung untuk mencari Hassan
Title from title screen
Casts: P. Ramlee, Rosnani, A. Rahim, Haji Mahdi, Siti Tanjung Perak
Keywords: Family in motion pictures; Love in motion pictures