Singapura dilanggar todak - Omar Rojik; Malay Film Production (Kuala Lumpur : Malay Film Production, 1961)
Menceritakan mengenai kisah dongeng Melayu yang berlaku di Singapura, di mana Negeri itu telah menghadapi bencana, iaitu serangan daripada ikan todak. Ramai rakyat jelata yang telah menjadi korban ikan todak. Seorang budak berumur 10 tahun telah mencadangkan agar raja membina kubu dari batang pisang. Setelah serangan todak berjaya diatasi, budak tadi telah dihukum bunuh kerana kebijaksanaannya dan dikhuatiri akan merampas kuasa raja apabila besar kelak
Title from title screen
Casts: Aziz Jaafar, Hashimah Yon, S. Kadarisman, Kuswadinata, Ahmad CB, Bat Latiff, M. Babjan
Keywords: Family in motion pictures; Love in motion pictures