Straits Settlements [1886 (Jan-Apr)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan perlantikan, permohonan kenaikan gaji, penggantungan kerja, kemudahan tempat tinggal untuk kakitangan;'Strangers home for asiatics'; pemilihan guru besar untuk Penang Free School; laporan'Bankruptcy Commission'; skim memulihguna Teluk Ayer; berkaitan sempadan johor; ordinan; peraturan untuk sijil guru; lawatan Gabenor ke Dinding, Pulau Pinang dan Perak; jururawat; pentadbiran Mr. Swettenham di Perak; elaun rumah untuk Resident Councillor, Pulau Pinang
Original correspondence