Straits Settlements [1883 (Apr-Ogos)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, pencen, gaji, penambahan bilangan kakitangan, rekomen, kenaikan pangkat, urusan cuti, elaun perjalanan; tugas koroner; sempadan Perak dan siam; kematian; Dewan Perundangan; lawatan Gabenor ke Melaka, Dinding, Pulau Pinang dan Lower Perak; Terusan Kraa; lampu di Ford Cornwallis; aduan-aduan; konvensyen saudagar perkapalan antara United Kingdom dan Amerika Syarikat
Original correspondence