Straits Settlements [1882-1883 (Apr-Jun)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, pengambilan kakitangan, pencen, elaun; pengaruh Siam di Terengganu; berkaitan kapal-kapal wap penghantaraan surat; konsul British di Sumatra; mamorandum; hal ehwal di Acheen; cadangan membuat terusan menerusi Semenanjung Tanah Melayu; hukuman keatas penanam candu; kes Leon XIII', cadangan mengadakan komunikasi telegraf antara Saigon dan Bangkok; aduan-aduan
Original correspondence