Straits Settlements [1882 (Ogos-Dis)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, perletakan jawatan, gaji, pencen, pemecatan, pelbagai permohonan, kematian, ketua inspektor polis, urusan persaraan; lawatan; kapal-kapal Cina kepunyaan Tanah Jajahan; Siam dan Terengganu; hukuman keatas pesalah; penanaman cacar; kekacauan di Acheen; rawatan untuk kuli Cina; ordinan; hutang perhambaan di Perak; tuntutan pampasan; berkaitan Mr. Douglas dan Sultan Selangor
Original correspondence