Straits Settlements [1880-1881 (Jan-Mac)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, perletakan jawatan, pencen, gaji dan elaun, permohonan kerja; permohonan pertukaran dalam pejabat Tanah; kedaulatan Johor dan Muar; pembelian kapal wap baru; hukuman keatas pesalah; penjualan atau penyewaan tanah di Tanah Jajahan; perdagangan dengan Sumatra; laporan berkaitan beri-beri; perbelanjaan peperangan di Perak; isu pendaftaran kapal oleh konsul Cina; ordinan
Original correspondence