Straits Settlements [1879-1880 (Jun-Mac)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, gaji dan elaun, persaraan, pencen, permohonan cuti, permohonan kenaikan pangkat, perletakan jawatan; lampu untuk Selat Melaka; pengairan sawah padi di Melaka; kes Raja Bot; ordinan; kematian Datu Klana dari sungei Ujong; perbelanjaan untuk perang di Perak; berkaitan Mahkamah Tinggi; Chartered Mercantile Bank; pinjaman dari deposit Mahkamah; akaun perbelanjaan keatas kekacauan 1875
Original correspondence