Straits Settlements [1879 (Ogos-Dis)] (London : Public Record Office)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran, perkhidmatan dan kakitangan seperti perlantikan, pemecatan, perletakan jawatan; hukuman keatas pesalah kerana membunuh; kualiti paip besi untuk perkhidmatan bekalan air; ordinan; laporan Suruhanjaya Polis; permohonan menjadi warganegara British; hospital; memorial; pembuangan negeri; balai polis baru di Pulau Pinang; hal-hal pertahanan Kolonial; rusuhan di Larut; perbandingan penyata pendapatan dan perbelanjaan 1878
Original correspondence