Leftenan Adnan - Aziz M. Osman; Md. Hashim Hussein, Dato' Seri; Malaysia. Kementerian Pertahanan. Markas Tentera Darat; Paradigmfilm Sdn. Bhd.; Grand Brilliance Sdn. Bhd. (Kuala Lumpur : Golden Satelite (M) sdn. Bhd., 2000)
Pada 1934, Kampung Sungai Ramal dikunjungi anggota askar British bertujuan untuk mencari anak-anak muda tempatan yang berkelayakan untuk diserapkan ke dalam pasukan askar melayu. Beberapa pemuda kampung termasuk Adnan Bin Saidi berminat menjadi tentera tetapi ibu bapanya tidak merestui kemahuannya itu. Adnan nekad, bersama beberapa rakan, mereka keluar dari kampung dan menuju ke kem latihan ketenteraan di Port Dickson
Title from title screen
Penerbot eksekutif, Kol Sharom Hashim ; pengarah fotografi, Bada ; penata seni, Ashraff ; lakon layar, Mej Ramli Abu Bakar, Ar Sulaiman, Aziz M. Osman
Pelakon: Hairie Othman, Umie Aida, Faizal Hussein, Shaharuddin Thambi, Rusdi Ramli, Farid Amirul, Wahid Mohamad, M. Osman
Keywords: Armed Forces in motion pictures; Nationalism in motion pitures -- Malaysia