Straits Settlements [Feb 1865 - Okt 1967] (London : Public Record Office)
Surat-surat ini mengandungi perkara-perkara seperti perjanjian (treaty); ketenteraan; laporan berkaitan Kerajaan Madras; hal-hal politik; penyata tahunan sekolah dibawah pengawasan kerajaan; surat dari Raja Assahan kerana rasa tidak puas hatinya; aduan-aduan; kekacauan di Padang; surat-surat rayuan; rompakan; tindakan (gerakan) kerajaan Belanda terhadap ketua Assahan; memorial; pentadbiran Negeri Selat; bekalan air di Singapura; laporan-laporan; dan berkaitan kekacauan di Pulau Pinang
Original correspondence