Straits Settlements [1862-1863] (London : Public Record Office)
Surat-surat ini mengandungi perkara-perkara seperti kewangan; orang-orang Cina di Larut; akta-akta; hal-hal berkaitan perundangan; kekacauan yang berlaku di Semenanjung Tanah Melayu; perebutan kuasa di Pahang antara waris Bendahara Pahang;'Treaty of 1824';'Steamer Hooghly'; hal-hal berkaitan kependudukan Belanda di Pantai TimurSumatra; rayuan-rayuan; program lawatan; keadaan politik di Terengganu; ketenteraan; kekacauan di Pahang; laporan-laporan; dan rumah api
Original correspondence