Tarian Saba - Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2002)
Tarian Saba merupakan gerak tari dan nyanyian yang mempunyai kaitan dengan peristiwa tertentu berasaskan kepercayaan kepada kuasa-kuasa ghaib. Dipercayai telah wujud di Kuala Jengai, Dungun sejak 150 tahun dahulu, diperkenalkan oleh seorang bomoh wanita bagi tujuan perubatan. Kebiasaannya persembahan ini diadakan di satu ruang khas di dalam rumah. Pokok saba merupakan bahan terpenting dalam persembahan ini. Watak'Abang Peduang', pesakit dan juga dewasa merupakan jalinan tiga watak utama dalam persembahan yang mempunyai keunikan tersendiri ini.
VCD format
Dolby Digital.
Title from container
Keywords: Folk dancing -- Malaysia; Malays -- Social life and customs; Dance