Nobat : warisan raja-raja Melayu - Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2002)
Muzik iringan khas bagi adat-istiadat rasmi diraja yang dipersembahkan atas perkenan raja. Orkestra Nobat mengandungi gendang, serunai, nafiri dan gong dimainkan oleh pemain dari satu keturunan khas sahaja. Alat-alat muzik Nobat dijaga dengan penuh hormat mengikut pantang larang tertentu. Majlis-majlis rasmi yang diiringi oleh muzik Nobat adalah seperti pertabalan raja, kemangkatan atau perkahwinan.
VCD format
Dolby Digital.
Title from CD content.
Keywords: Music -- Malaysia; Malays (Asian people) -- Music; Malays (Asian people) -- Riets and ceremonies