Wayang gedek - Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Satu bentuk kesenian wayang kulit yang unik kini hanya terdapat di utara Kedah Darul Aman. Ia mempunyai asal pertalian dengan nang talung orang Thai. Ia tidak mempersembahkan cerita epik Ramayana atau Mahabharata tetapi sebaliknya mengambil cerita rakyat tempatan dan Thai yang popular. Ciri istimewa dipaparkan oleh watak peran seperti Ai Thong dan Keaw.
VCD format
Dolby Digital.
Title from container.
Keywords: Wayang plays -- Kedah; Puppet theater -- Malaysia