Kota warisan - Mohd Yusoff Darus; Ahmad Izhar Mohd. Noor (Kuala Lumpur : Layar Consult)
Dokumentari ini cuba mencungkil falsafah sejarah dan kesan peninggalan tamadun manusia dan tamadun Islam di beberapa buah bandar tua dunia yang pernah memayungi umat Islam masa dulu.
episod 1. Tashkent membina sejarah baru - episod 2. Bukhara kota ilmuan terbilang - episod 3. Samarkhand mutiara di Asia Tengah - episod 4. Kaherah iktibar sesebuah tamadun - episod 5. Kaherah medan perjuangan Islam - episod 6. Yunnan bumi Laksamana Cheng Ho - episod 7. Kunming kota jalinan budaya - episod 8. Istanbul empayar agung terakhir - episod 9. Istanbul kota dua benua - episod 10. Jordan bumi insan pilihan - episod 11. Baghdad benteng maruah umat - episod 12. Palestine bumi para anbiya - episod 13. Baitul Muqaddis getir sebuah perjuangan
Copy available in DVD format
Keywords: Islamic countries -- History; Islamic cities and towns -- Arab countries; Islamic cities and towns -- Uzbekistan; Islamic cities and towns -- China